Doe mee met de meldactie Zelfstandig wonen

Slagen mensen met een beperking en chronisch zieken erin om goed zelfstandig te wonen? Rond die vraag draait de meldactie Zelfstandig wonen. Dus wilt u uw ervaringen op woongebied doorgeven? Doe dan mee met de meldactie en vul de vragenlijst in!

De laatste jaren verandert er veel voor mensen met een beperking op het gebied van wonen. De overheid verwacht dat iedereen zoveel mogelijk zelfstandig woont, en veel mensen willen dat zelf ook graag. Maar lukt dat ook echt? Om dat te onderzoeken houden Ieder(in), het Landelijk Platform GGz en de Patiëntenfederatie NPCF nu deze gezamenlijke meldactie.

Dus willen ze bijvoorbeeld van u weten: Woont u op een manier die goed bij u past? Krijgt u daarbij voldoende ondersteuning? Voelt u zich thuis in uw buurt? En is de woning voor u betaalbaar?

Ervaringen verzamelen

Bij de drie organisaties krijgen ze regelmatig signalen dat er te weinig geschikte woningen zijn, dat het steeds moeilijker is om aanpassingen te regelen en dat het haast onmogelijk is om te verhuizen als iemands situatie verandert. Daarom willen ze zoveel mogelijk ervaringen verzamelen, zodat ze kunnen proberen zaken te veranderen.

Speciale aandacht voor jongeren Het onderzoek is gericht op iedereen met een ziekte of beperking, maar heeft ook een aantal aparte vragen voor jongeren van 15 tot 30 jaar. Jongeren hebben de laatste jaren met allerlei nieuwe regels te maken voor wonen, zorg en werk. Het zou kunnen dat zelfstandig wonen hierdoor veel moeilijker geworden is.

Dus wordt er bijvoorbeeld gevraagd: Kun jij wonen waar je wilt en hoe je wilt? Word je daarbij goed begeleid? Kun je op jezelf gaan wonen, of is dat voor jou onbetaalbaar?

Doe ook mee! Heeft u zelf een beperking, chronische ziekte of psychische aandoening? Of bent u nauw betrokken bij de zorg voor iemand anders? Vul dan de digitale vragenlijst in.

Vindt u het zelf invullen van een digitale vragenlijst lastig? Bel dan met 0900-2356780 (op werkdagen van 9 tot 17 uur).

De meldactie loopt van 27 juni tot en met half augustus.

Bron: Ieder(in) Nieuwsbrief, 28 juni 2016