Onderstaand treft u een artikel welke op 30 mei jl. op de site van de Telegraaf gepubliceerd is:

Foto: HOLLANDSE HOOGTE

Patiëntenfederatie NPCF hekelt uitsluiting:

’Ook lastige patiënt altijd behandelen’

30 MEI 2016 René Steenhorst

UTRECHT – Patiëntenfederatie NPCF vindt dat artsen in strijd met hun eigen ethische regels handelen wanneer zij ’lastige’ patiënten weigeren te behandelen. ,,Een patiënt heeft recht op de beste zorg, ongeacht wat…”, zegt directeur Dianda Veldman.

Zo reageert NPCF, koepel van ruim 160 patiëntenorganisaties, op de onthullende reportage afgelopen zaterdag in De Telegraaf. Daaruit bleek dat patiënten die door bijvoorbeeld een medische fout in conflict zijn gekomen met hun zorgverleners niet zelden uit de praktijk worden gestoten. De behandeling wordt soms uit rancune dan niet voortgezet.

Ook komt het voor dat kritische of lastige patiënten als het ware stilzwijgend ’besmet’ worden verklaard door artsen onderling, waardoor zij ook in andere ziekenhuizen niet welkom zijn.

Dianda Veldman zegt het ,,onbestaanbaar” te vinden dat artsen patiënten weigeren, omdat die met een andere arts een probleem hebben. ,,Als het gebeurt is dat fout. Artsen leggen de Eed van Hippocrates af, waarin ze beloven álles te doen wat ze kunnen om de patiënt te helpen.

Een behandeling weigeren lijkt daarmee op zijn minst in strijd.” NPCF roept ,,iedereen die dit heeft meegemaakt” op dit bij haar te melden. ,,Dan kijken wij of we deze artsen en ziekenhuizen daarop kunnen aanspreken.”