Een implanteerbaar apparaatje dat met elektrische stroomstootjes de lichaamszenuw nervus vagus prikkelt, onderdrukt de verschijnselen van reumatoïde artritis. Dat blijkt uit een onderzoek van het AMC met medewerking van het Feinstein Institute for Medical Research in New York.

Het is de eerste studie die aantoont dat de zogenoemde reumachip de ontstekingsactiviteit in het lichaam onderdrukt. Hierdoor nemen de klachten van patiënten met reumatoïde artritis (chronische gewrichtsontsteking) significant af. Er waren al resultaten bekend van een kleinere proef in het AMC met minder patiënten die soortgelijke resultaten liet zien. Dat onderzoek is nu uitgebreid tot patiënten die onvoldoende reageerden op meerdere antireuma medicijnen. Verder is het werkingsmechanisme onderzocht.

2016-07-05 reumachip-onderdrukt-met-elektrische-stroomstootjes-artritis

Ontstekingsbevorderende stof remmen

“Wij hebben nu voor het eerst kunnen aantonen dat het mogelijk is de productie van de ontstekingsbevorderende stof tumor necrosis factor (TNF) te remmen bij patiënten met reumatoïde artritis door middel van stimulatie van de vaguszenuw. Dit leidt tot verminderde ziekteactiviteit”, zegt Paul Peter Tak.

“Het is denkbaar dat deze benadering ook werkt bij andere chronische ontstekingen in het lichaam, zoals de ziekte van Crohn, Parkinson en Alzheimer. De therapie is experimenteel en nog niet beschikbaar voor de patiëntenzorg.”

Soort pacemaker

De nervus vagus is onderdeel van het onwillekeurige zenuwstelsel en reguleert belangrijke processen als ademhaling en hartslag. Bij sommige patiënten met reumatoïde artritis is deze zenuw minder actief. Het doel van stimulatie is de zenuw te activeren. De chip wordt al vijftien jaar toegepast bij de behandeling van sommige vormen van epilepsie. Hierdoor is al veel bekend over de veiligheid van deze benadering. Een neurochirurg implanteert een soort pacemaker (de chip), die de zenuw stimuleert. De patiënt kan de zenuw zelf met een magneet beïnvloeden.

Sommige reumatoïde artritis patiënten die deelnamen aan dit onderzoek reageerden onvoldoende op de zogenaamde ‘biologicals’ zoals anti-TNF therapie, maar verbeterden wel na stimulatie van de vaguszenuw. Wanneer de reumachip op de markt komt, is nog onduidelijk. Daar gaan volgens de onderzoekers nog zeker vele jaren overheen.

De resultaten worden gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Bron: www.gezondheidsnet.nl/reuma/reumachip-onderdrukt-artritis 5-7-2016