Verslag van de thema avond “jicht” op woensdag 5 april 2017

Woensdagavond 5 april 2017 was er een lezing over Jicht en hart- en vaatziekten bij reuma, in de Noord-West Ziekenhuisgroep (voorheen MCA) te Alkmaar. Sprekers waren Dr. H. Raterman (reumatoloog), mevrouw Patricia Smith (physician assistent) en mevrouw Judith de Pree (reumaverpleegkundige).

De lezing startte met veel informatie over Jicht, verteld door Dr. Raterman. Er werd gesproken over een casus, hoe de diagnose wordt gesteld, de beeldvorming en de opties voor behandeling. Na de pauze werd de aandacht gericht op hart- en vaatziekten bij reumatische aandoeningen.

Jicht komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Het openbaart zich vaak na het 60e levensjaar. In sommige gevallen vindt de eerste aanval al plaats tussen het 40e en 50e levensjaar. Het is een misvatting dat jicht een welvaartsziekte is. Wel kan overmatig eten en het drinken van alcohol een jicht aanval uitlokken. De oorzaak is echter te vinden in de stofwisseling.

De ziekte begint met acute extreme pijn, vooral in de grote teen. Dit wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van urinezuurkristallen die neerslaan in het gewricht. Daarnaast is er een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed. Ontstekingen vormen zich met name in de grote tenen, ellebogen, polsen en voeten.

De diagnose wordt gesteld door te letten op: de dikte en warmte van het gewricht, vocht en/of beschadiging in het gewricht (middels echo), het meten van urinezuurkristallen (d.m.v. bloedonderzoek of een zgn. DECT apparaat), röntgenfoto’s en microscopisch onderzoek.

In sommige gevallen ontstaat door de ontsteking een wit laagje op het kraakbeen. Via echografie is dit zichtbaar. In dergelijke gevallen hoeft er niet via een injectienaald vocht verwijderd te worden om de jicht aan te tonen.

Na al deze informatie gedeeld door de arts, nam de arts-assistent het woord. Zij richt zich met name op het voorkomen en behandelen van jicht.

De behandeling van jicht kan plaats vinden door middel van een injectie in het ontstoken gewricht. Ook kunnen er ontstekingsremmers gegeven worden, in pilvorm en/of als injectie.

Daarnaast is steeds meer aandacht voor het letten op leefstijl en voeding. Hierbij kan de reumaverpleegkundige dan weer helpen. Wilt u hier meer over weten? Dan kunt u via uw ziekenhuis een afspraak maken met de reumaverpleegkundige. Eventueel kan zij u, indien nodig, verwijzen naar een diëtist.

Algemene tips om ontstaan van een jicht-aanval te minimaliseren:

– beperk het gebruik van alcohol
– eet zo min mogelijk voeding met “purine” (minder vleeswaren, minder schaal- en schelpdieren)
– veel water drinken (2 tot 3 liter per dag)
– regelmatig bewegen om overgewicht te voorkomen
– niet roken en/of te snel afvallen
– veel groenten en fruit eten, neem supplementen vitamine C
– beperk de inname van fructose (suikers zoals in frisdranken, koek, sinaasappelsap, snoep)
– zorg voor voldoende inname van magere zuivelproducten, bijvoorbeeld melk.
– koffie en zoete kersen kunnen de uitscheiding van urinezuur verhogen
– varieer de voeding en zorg van een gezond voedingspatroon

Na de pauze werd het onderwerp hart- en vaatziekten (bij reumatische aandoeningen) aangesneden door Dr. Raterman. Hart- en vaatziekten is namelijk de nummer 1 doodsoorzaak, door te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol of obesitas.

In 1990 kwam een doorbraak in de relatie tussen reuma en hart- en vaatziekten. Kennis over aderverkalking, dichtgeslibde aderen en ontstekingen bleek overeen te komen met de bevindingen bij reumapatiënten. Reumapatiënten hebben vaak hetzelfde soort ontstekingscellen, die complicaties kunnen veroorzaken in het hart- en vaatziekten.

Bij mensen met Bechterew is het overlijdensrisico door hart- en vaatziekten 2 maal hoger dan normaal. Er is bij deze patiënten een hoog afwijkend cholesterolpercentage te zien en de vaatfunctie is verminderd, onder andere door meer verkalking in de slagaders.

Ontstekingsremmers kunnen verbetering geven, indien de vaatfunctie is verminderd. De risico’s kunnen verder beperkt worden door:

– regelmatig bewegen
– bestrijden van hoge bloeddruk
– het toedienen van cardiovasculaire medicatie
– niet roken
– letten op een gezond voedingspatroon om obesitas (of overgewicht) te bestrijden
– goede behandeling van suikerziekte (indien relevant)

Na een ronde vragen stellen werden de sprekers bedankt met een boeket bloemen en cadeaubonnen. De avond was informatief en interessant.

Ook zo’n avond bijwonen?
Houd onze agenda en/of de informatie vanuit het ziekenhuis in de gaten voor meer informatieavonden over reumatische aandoeningen.

Bron: verslag van Inge laan, 17-04-2017


Verslag van de thema avond over Bechterew op 2 november 2016
De informatie over de ziekte van Bechterew werd gegeven door Josine Veldman van Fysiotherapiepraktijk Elisabeth, Renée Pals en Anneke van Otterlo van Evean.

lezing

Josine meldde het belang van bewegen door mensen die de ziekte van Bechterew hebben. Dat kan door: oefenen onder leiding van een fysiotherapeut, liefst door therapeuten aangesloten bij het reumanetwerk (fysiotherapeuten met ervaring in behandelingen voor reumapatiënten) of de Bechterew oefengroep van onze eigen vereniging. Fysiotherapiepraktijk Elisabeth uit Alkmaar is lid van het reumanetwerk.

Het is belangrijk om minimaal 5x per week gezond te bewegen met matig intensieve lichaamsbewegingen van ongeveer 30 minuten. Dit is van belang voor de spieren( kracht en uithoudingsvermogen), de houding, het zelfvertrouwen, minder angst en/of depressie, verbetering van de stemming en het voorkomen van osteoporose, hart- en vaatziekten. Na een poos nemen klachten af, wordt de pijn en stijfheid minder en blijft de mobiliteit op peil. Hierna liet Josine zien welke oefeningen gedaan kunnen worden en wat er dan verbetert of hoe erger wordt voorkomen. Geschikte activiteiten zijn zwemmen, volleybal, fitness, badminton, wandelen en fietsen (op een fiets met recht stuur).

De begeleiding van een fysiotherapeut is belangrijk voor het begeleiden, het leren kennen van de fysieke grenzen, onzekerheid over bewegen wegnemen, pijnklachten erkennen en verbetering van de houding en ademhaling.

Renee Pals is één van de Reumaverpleegkundigen. Zij en haar collega’s komen bij de mensen thuis en werken samen met andere disciplines. Zij legde uit wat Bechterew is voor ziekte, nl. ontsteking van de gewrichten in de rug, heiligbeen, bekken en onderste rugwervels. De symptomen zijn; pijn en stijfheid van de rug, door bewegen verminderen de klachten, rusten is niet goed en de klachten duren minimaal drie maanden. Bijkomende aandoeningen zijn vermoeidheid van rug en nek, ontstekingen in armen, benen, ogen, darmen en huidklachten. Meestal openbaart de ziekte zich tussen het 15e en 35e levensjaar. De ziekte komt meer voor bij mannen. De diagnose wordt gesteld door de huisarts en/of specialist via bloedonderzoek en röntgenfoto’s. De behandeling is; afremmen van de ziekte door de gewrichten zo goed mogelijk in conditie te houden d.m.v. medicijnen, bewegen, leefregels, medicatie en zo nodig chirurgie. Verder gaf Renee tips voor aanvullende behandeling; operatie, kuren en oefenen in thermaal baden, aanpassen van het dagelijkse leven en alternatieve geneeswijzen; acupunctuur en Tai Chi.

Helaas werd deze informatieavond door slechts weinigen bezocht. Een gemiste kans.

Een uitgebreid verslag kunnen de leden lezen in de Nieuwsbrief van december van de RPV.
Inge Laan