De informatie over de ziekte van Bechterew werd gegeven door Josine Veldman van Fysiotherapiepraktijk Elisabeth, Renée Pals en Anneke van Otterlo van Evean.

lezing

Josine meldde het belang van bewegen door mensen die de ziekte van c hebben. Dat kan door: oefenen onder leiding van een fysiotherapeut, liefst door therapeuten aangesloten bij het reumanetwerk (fysiotherapeuten met ervaring in behandelingen voor reumapatiënten) of de Bechterew oefengroep van onze eigen vereniging. Fysiotherapiepraktijk Elisabeth uit Alkmaar is lid van het reumanetwerk.

Het is belangrijk om minimaal 5x per week gezond te bewegen met matig intensieve lichaamsbewegingen van ongeveer 30 minuten. Dit is van belang voor de spieren( kracht en uithoudingsvermogen), de houding, het zelfvertrouwen, minder angst en/of depressie, verbetering van de stemming en het voorkomen van osteoporose, hart- en vaatziekten. Na een poos nemen klachten af, wordt de pijn en stijfheid minder en blijft de mobiliteit op peil. Hierna liet Josine zien welke oefeningen gedaan kunnen worden en wat er dan verbetert of hoe erger wordt voorkomen. Geschikte activiteiten zijn zwemmen, volleybal, fitness, badminton, wandelen en fietsen (op een fiets met recht stuur).

De begeleiding van een fysiotherapeut is belangrijk voor het begeleiden, het leren kennen van de fysieke grenzen, onzekerheid over bewegen wegnemen, pijnklachten erkennen en verbetering van de houding en ademhaling.

Renée Pals is één van de Reumaverpleegkundigen. Zij en haar collega’s komen bij de mensen thuis en werken samen met andere disciplines. Zij legde uit wat Bechterew is voor ziekte, nl. ontsteking van de gewrichten in de rug, heiligbeen, bekken en onderste rugwervels. De symptomen zijn; pijn en stijfheid van de rug, door bewegen verminderen de klachten, rusten is niet goed en de klachten duren minimaal drie maanden. Bijkomende aandoeningen zijn vermoeidheid van rug en nek, ontstekingen in armen, benen, ogen, darmen en huidklachten. Meestal openbaart de ziekte zich tussen het 15e en 35e levensjaar. De ziekte komt meer voor bij mannen. De diagnose wordt gesteld door de huisarts en/of specialist via bloedonderzoek en röntgenfoto’s. De behandeling is; afremmen van de ziekte door de gewrichten zo goed mogelijk in conditie te houden d.m.v. medicijnen, bewegen, leefregels, medicatie en zo nodig chirurgie. Verder gaf Renee tips voor aanvullende behandeling; operatie, kuren en oefenen in thermaal baden, aanpassen van het dagelijkse leven en alternatieve geneeswijzen; acupunctuur en Tai Chi.

Helaas werd deze informatieavond door slechts weinigen bezocht. Een gemiste kans.

Een uitgebreid verslag kunnen de leden lezen in de Nieuwsbrief van december van de RPV.
Inge Laan